Het aantal elektrische fietsen is de laatste jaren enorm toegenomen. Er rijden nu zo’n 5,9 miljoen elektrische fietsen rond in Nederland. Slordig omgaan met de accu kan de levensduur ervan verminderen en zelfs leiden tot brand. In dit artikel geven we tips hoe goed om te gaan met de accu.
Al sinds 2022 worden meer e-bikes dan normale fietsen verkocht in Nederland. Iedereen wil zo lang mogelijk van de accu en de e-bike gebruik kunnen maken. Door de accu op de juiste manier op te laden gaat deze minder snel kapot. En heel belangrijk: je verkleint de kans op brand!
Tips voor veilig en langer laden
Met de volgende tips gaat je accu zo lang mogelijk mee:
- Gebruik altijd de originele lader van je accu. Namaak opladers kunnen de accu van je e-bike beschadigen. Daarnaast kan een goedkope alternatieve lader zorgen voor kortsluiting. Hierdoor kan brand ontstaan.
- Laad je accu zo veel mogelijk op als je erbij in de buurt bent. Mocht de accu oververhit raken, dan kun je snel de lader van de stroom afhalen. Is de accu toch oververhit geraakt? Neem voordat je jouw e-bike weer gebruikt contact op met je fietsspecialist. Die kan zien of je accu is beschadigd.
- Hang een rookmelder op de plek waar je je accu oplaadt. Je wordt dan direct gewaarschuwd als er iets fout gaat tijdens het laden.
- Leg je accu tijdens het opladen altijd op een vlakke en stabiele ondergrond. Zorg er ook voor dat er niets op of onder de accu ligt wat in brand kan vliegen.
- Is je accu aan vervanging toe? Lever je oude accu dan in bij de milieustraat in jouw gemeente. Inleveren bij de fietsenwinkel in de buurt is ook mogelijk. Zij kunnen je tevens adviseren over een nieuwe accu.
Hoe gevaarlijk is een elektrische fiets?
“We weten zeker dat sinds 2020 in Nederland meer dan 300 branden, met ernstige of minder ernstige gevolgen, veroorzaakt zijn door de accu’s van elektrische fietsen. Goed omgaan met de accu en veilig opladen kan brand voorkomen. Daarom geven we inwoners hierover handige tips”, zegt Leonie Webbink, procesregisseur Gedrag en Veilige Leefomgeving bij Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Samen met BOVAG en de RAI Vereniging zijn de veiligheidsregio’s in Nederland de campagne Ik Laad Accuraat gestart. “Veiligheid is van ons allemaal en iedereen kan bijdragen aan de veiligheid van zijn eigen omgeving.” Het is natuurlijk niet de bedoeling om angst te zaaien, maar het is wel goed om je bewust te zijn van de risico’s. Tijdens de Brandpreventieweken in oktober vroeg de brandweer daar nog eens extra aandacht voor.
Bovenstaande informatie is afkomstig van https://iklaadaccuraat.nl/, een initiatief van RAI Vereniging, BOVAG en de Veiligheidsregio’s & Brandweer Nederland.
Hieronder zijn de 10 tips voor veilig opladen samengevat:
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Nieuwe route brandweer nog steeds niet zeker Nieuwe route brandweer nog steeds niet zeker
De kogel is echt nog niet door de kerk. Maar het is positief nieuws dat de gemeente opnieuw in overleg…
Gepubliceerd op: -
Fietsspreekuur op zaterdag 19 oktober in CODA Bibliotheek centrum Fietsspreekuur op zaterdag 19 oktober in CODA Bibliotheek centrum
Als fietser heb je vast wel eens vragen op fietsgebied: “Kan die-en-die oversteek niet veiliger?” of “Volgens mij zou de…
Gepubliceerd op: -
Fietshelm ook voor wintersport? Fietshelm ook voor wintersport?
Ooit zal het er wel van komen: een verplichte helm voor fietsers. Nu al vinden wintersporters het gewoon om een…
Gepubliceerd op: