Koplampen moeten verlichten, niet verblinden!

Wat kunnen we hier samen aan verbeteren?

Verblindende koplamp

Het is weer herfst, en dus steeds vroeger donker. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook voor fietsen goede koplampen, met voldoende lichtopbrengst. En dat is winst.

Maar je komt ze vast ook wel eens tegen: van die te hoog afgestelde lampen die hinderlijk fel in je ogen schijnen. Verblindend fel soms. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook gevaarlijk.

Eigen fiets eerst

We willen daar toch eens wat aan proberen te doen. Daarom eerst zelf met díe bril naar de eigen fiets te kijken: staat mijn eigen koplamp wel juist afgesteld?

En dan kun je gelijk even kijken naar de fietsen van eventuele andere huisgenoten. Dan is dat ook al geregeld.

Tegenliggers

Maar wat nou te doen aan die tegenliggers met hinderlijk licht? Zou het demonstratief maken van een beschermend gebaar – met een hand half voor je ogen – duidelijk genoeg zijn? Zo’n gebaar is misschien wel de beste mogelijkheid, want aanspreken is een ‘lastige’. En op een scheldkanonnade zit je ook niet te wachten. Dat brengt een oplossing niet dichterbij.

Ik moest hierbij denken aan Rotterdam. Daar stimuleert de gemeente het om “Boe!” te roepen naar mensen die tegen de richting in fietsen. Ook gevaarlijk, zeker in zo’n drukke stad.

https://indebuurt.nl/rotterdam/gemeente/roep-boe-tegen-spookfietsers~53664/

Dat schijnt effect te hebben.

Dus misschien moeten we hier, tegelijk met het handgebaar tegen verblinding,  maar eens proberen om – vriendelijk! – iets te roepen als “Je licht!”. Of “Hinderlijk”.

2023-01-02 Fietsverlichting

Fietsenmakers

Het zou aardig zijn als we mensen er zo op kunnen attenderen, want zelf lijken ze zich er niet altijd bewust van te zijn. Dat wordt het wat prettiger fietsen de vele donkere avonden, nachten en ochtenden die we voor de boeg hebben.

Ten tenslotte: Fietsersbond Apeldoorn zal fietsenmakers benaderen om extra oog te hebben voor de afstelling van de koplampen die ze verkopen of repareren.

Wim Droogers, kerngroeplid Fietsersbond Apeldoorn

Categorieën