Stadspark Apeldoorn in ontwikkeling

Fietsersbond spreekt in tijdens Politieke Markt

Knipsel PMA 7sep23

Op donderdag 7 september was Fietsersbond Apeldoorn (met Peter Kok en Anja Straathof) één van de belangenorganisaties die de mogelijkheid aangreep om aan gemeenteraadsleden te vertellen wat goed was aan de plannen voor Stadspark Apeldoorn en vooral: wat beter kan.

Politieke Markt Apeldoorn

De Politieke Markt Apeldoorn is een regelmatig terugkerende bijeenkomst. Tijdens zo’n donderdagavond-meeting staan er diverse onderwerpen op de agenda, in verschillende zalen. Burgers en belangenorganisaties kunnen hun mening en standpunt laten weten over onderwerpen waarover de gemeenteraadsleden later besluiten moeten nemen.

Weer minder ruimte voor fietser

Fietsersbond Apeldoorn had zich aangemeld voor de PMA over het Stadspark omdat de fietser met al dat groen weer minder ruimte krijgt in het centrum. Niet alleen het autogebruik wordt op termijn ontmoedigd (door afsluiten van Kalverstraat voor doorgaand autoverkeer), maar ook de fietser

Kort gezegd waren onze punten:

  • De plannen zien er schitterend uit.
  • Leefbaarheid van het centrum (bereikbaarheid van het winkelgebied) wordt bevorderd door ruimte voor voetganger én fietser.
  • In Hofstraat/Kanaalstraat krijgen zowel voetganger als fietser meer ruimte. Maar: fietser moet ruimte soms delen met bus en bestelbusjes.
  • Stationsdwarsstraat en Hoofdstraat Zuid zijn nu handige straten om snel bij centrum te komen. Dat gaat dicht voor de fiets. (Later bleek het idee daarachter: een aantrekkelijke aanloop voor voetgangers van station naar winkelgebied. De Apeldoornse fietser wordt daarbij vergeten…).
  • Beter geen tweerichtingsfietspad in Kalverstraat: dat levert eerder gevaarlijke situaties op en veel fietsers kunnen dan slecht bij hun huis in Kalverstraat komen.
  • Opstelplek pakketdienst zijn nu ingetekend op kaarten (bijv. Agathastraat, zijstraat Kalverstraat). Maar: fietspad kan nooit zo’n officiële opstelplek zijn.
  • Meer fietsparkeerplekken nodig. In de huidige situatie zijn er al te weinig fietsparkeerplekken op straat (witte vakken).

Het kan beter; het moet beter

Alles bij elkaar wordt niet alleen het autogebruik ontmoedigd, maar wordt het ook fietser moeilijke gemaakt. Een slechte zaak voor Apeldoorn. Graag blijven we hierover in gesprek met de gemeente en met de leden van de Fietsersbond. Want het kan beter; het moet beter. Om in wielertermen te spreken: er moeten nog wel een paar tandjes bij!

Categorieën