Bert Middeldorp (Fietsersbond Apeldoorn):

“Dit wildrooster is levensgevaarlijk voor fietsers”

Wildrooster (foto Omroep Gelderland)

Fietsersbond Apeldoorn is al even in de slag met de gemeente over de (on)veiligheid van wildroosters voor iedereen op de fiets.

In oktober 2022 kreeg Fietsersbond Apeldoorn een bericht van een fietser, die liet weten dat een wildrooster aan de Engelanderholt in Ugchelen (ter hoogte van begraafplaats Heidehof) onveilig leek voor fietsers. Daarop zijn kerngroepleden van de afdeling ter plaatse gaan kijken. Conclusie: ziet er inderdaad gevaarlijk uit.

Een melding bij de Buitenlijn van de gemeente Apeldoorn (op 11 oktober 2022) leverde alleen een ‘ontvangstbevestiging’ op. Op de tweede melding (op 15 januari 2023) volgde wel inhoudelijk contact met een ambtenaar. Er veranderde echter niets.

Omroep Gelderland plaatste op 9 februari 2023 een bericht en kort filmpje op haar website; hierin licht Bert Middeldorp een en ander toe.

https://www.gld.nl/nieuws/7857193/deze-wildroosters-zijn-levensgevaarlijk-voor-fietsers
Bron: www.gld.nl

VERVOLG 9 maart 2023

Na de eerste berichten in de krant en op de regionale televisie, volgde een ander item op RTL Nieuws en werd het filmpje van Omroep Gelderland getoond tijdens het NOS Journaal Regio. Kortom: heel Nederland werd deelgenoot. Ook ontving Fietsersbond Apeldoorn mailtjes van leden en niet-leden. Variërend van: “Wat een gezeur, er is toch niets aan de hand”. Een heel andere reactie: “Goed dat jullie dit aan de orde stellen. Mijn man is al eens lelijk gevallen met de fiets, bij de Arendsburgt aan de Soerenseweg”.

Aan de situatie voor fietsers veranderde echter niets (ten goede). De gemeente gaf aan dat ze een smalle strook (70 cm) voor fietsers wilde aanpassen op het rooster aan de Engelanderholt. Dat vinden we nog steeds een slechte oplossing.

2023-02-24 Engelanderholt vierkant

In de tweede helft van februari werd een deel van het wildrooster aan de Engelanderholt inderdaad vervangen. Niet één, maar twee stroken á 70 cm, van het ‘rechte type’, aan elke kant van de weg. Nog steeds niet veilig, vinden we.

Voor de goede orde: we zijn niet tegen wildroosters. Ook snappen we dat beperking van autogeluid door wildroosters belangrijk kan zijn voor omwonenden en bezoekers van de begraafplaats. Maar in de afweging moet ook de veiligheid van mensen (zoals fietsers en wandelaars) worden meegenomen.

Brief aan gemeenteraadsfracties

Na ampele overwegingen hebben we besloten tot verdere stappen. Iedereen kan een onderwerp bij de gemeenteraadsvergadering inbrengen, als dat nog niet op de agenda staat. “In Gesprek Met De Raad’ heet dat. Dat is aangevraagd door een medestander in dit hele wildrooster-gedoe: Twan Derksen. De geplande datum daarvoor is donderdagavond 6 april 2023. “Erg laat”, vindt Twan, “want dat duurt nog anderhalve maand.” Dat zijn we helemaal met hem eens.

Vooruitlopend daarop hebben we op 27 februari 2023 een brief gestuurd aan alle gemeenteraadsfracties. Want als er éérder dan 6 april over gesproken kan worden, is dat zondermeer beter.

Rare Frats

Ieder lid van de Fietsersbond kent de rubriek ‘Rare Frats’ in het kwartaaltijdschrift De Vogelvrije Fietser. Dat zijn altijd van die situaties in het land, waarvan je denkt: ‘Wie heeft dit nu weer bedacht’. Nou, de volgende keer staat Apeldoorn daarmee prominent in beeld. Met een beetje geluk is de gemeente dan inmiddels tot het inzicht gekomen dat dit echt niet kan…

VERVOLG 10 maart 2023

Wachten op het volgende nummer van De Vogelvrije Fietser blijkt niet nodig. Het artikel is al te lezen op de website van de Fietsersbond:
https://www.fietsersbond.nl/nieuws/levensgevaarlijk-wildrooster-in-apeldoorn/

Pikant zijn de uitspraken die daarin worden gedaan door de zegsman van fabrikant Altena over dit ‘fietsvriendelijke’ wildrooster: “Ja, je moet je stuur recht houden. Als je dat niet meer kunt, denk ik: wat moeten die mensen ook op de fiets. Maar ik zeg hier niks meer over. U moet bij de gemeente zijn.”

De persvoorlichter van de gemeente Apeldoorn stelt: “Bij het ontwerp van het rooster is uiteraard rekening gehouden met fietsers. We snappen desalniettemin de zorgen van de Fietsersbond en hebben daarom bij Engelanderholt in de rijbanen van de fietsers ‘traditionele’ roosters geplaatst.” Nog steeds geen adequate oplossing.

Wordt vervolgd!

Categorieën