Eerbetoon aan architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra

Architectuur-fietstocht door Osseveld-Oost en Woudhuis

Zaterdag 28 mei 2022, vanaf 14.00 uur

Arichitectuur in Woudhuis

Als eerbetoon aan de onlangs overleden architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, organiseert Bouwhuis op zaterdag 28 mei vanaf 14.00 uur een fietstocht door Osseveld-Oost en Woudhuis, onder leiding van architectuurhistoricus Evelien van Es.

Beeldende thema’s

Ashok Bhalotra is van grote invloed geweest bij de architectonische en stedenbouwkundige opzet van de wijken Woudhuis en Ossveld-Oost. Bij deze opzet is gezocht naar een filosofie waarin beeldende thema’s een rol speelden. Het landgoed Woudhuis diende als inspiratie om het Kasteel als thema in het midden van de wijk vorm te geven.

De Tuin en Het Kasteel

Bij de ontwikkeling van de wijk Osseveld-Oost met als thema ‘De Zeven Tuinen van Oost’ wordt gerefereerd naar het hoofdthema ‘De Tuin’. In het westen van Apeldoorn ligt Paleis Het Loo met plein en tuinen. Als tegenpool ligt aan het oosten Het Kasteel in Woudhuis en de Zeven Tuinen van Oost in Osseveld-Oost.

Geen saaiheid en onverschilligheid

Geboren en opgegroeid in India met haar rijke, verhalende cultuur vertelde Ashok Bhalotra andere, nieuwe verhalen over onze ruimte. Hij gebruikte metaforen, verwijzingen, mythes, en speelde met taal en vorm. Zo bracht hij kleur, verbeelding én verleidingskracht naar onze stad en ons landschap. Daarmee bestreed hij saaiheid en onverschilligheid.

Sociale cohesie

Ashok Bhalotra hechtte erg aan sociale cohesie en sociale betrokkenheid. Dit kwam terug in zijn ontwerpen voor Woudhuis en Osseveld-Oost door onder andere inkomensgroepen echt te mengen in woonwijken. Hij kreeg dit voor elkaar door gemeenteraden, ambtelijke organisaties, corporaties en bewoners te enthousiasmeren, en zo tot een gedragen en samenhangend plan te komen.

Feiten op een rijtje

  • Wanneer: zaterdag 28 mei 2022, 14.00 uur
  • Waar: verzamelen aan zuidkant van NS-station Apeldoorn Osseveld (met fiets)
  • Deelname: gratis
  • Aanmelden: [email protected]

 

Een hartelijke groet,
Hans Menke
Architectuurcentrum Bouwhuis

Lees het originele bericht op https://www.architectuurcentrumbouwhuis.nl/agenda/fietstocht-osseveld-oost-en-woudhuis-28-mei-14-00-uur/

Categorieën