Afwisselende tocht en prachtig weer!

Fietstocht Recreatiezonering geslaagd

Lekker fietsen over de Veluwe

Op zaterdag 7 mei 2022 fietsten 22 Fietsersbond-leden de 50km-lange tocht vanuit Apeldoorn. Het thema ‘Recreatiezonering’ zou eigenlijk aan de orde komen tijdens een ledenvergadering, maar die kon in november 2021 niet doorgaan… Dit was een praktisch en gezellig alternatief.

Recreatiezonering, wat is dat?
Wie wil weten wat wordt bedoeld met ‘recreatiezonering op de Veluwe’ kan het beste deze korte animatiefilm van de provincie Gelderland bekijken. Dan is helder wat het doel is, en welke soorten gebieden worden onderscheiden:

A = intensief recreatief gebruik (vaak met horeca, parkeren; aan randen van de Veluwe)
B = matig intensief recreatief medegebruik: fijnmazige fiets-, wandel- en ruiterpaden
C = rustig gebied, dus minder paden en grotere afstanden tot parkeerplaatsen
D = niet toegankelijk gebied; bijvoorbeeld rustgebied voor wild; kwetsbare flora en fauna

De kaarten zijn te bekijken op onderstaand kaartje en deze webapplicatie

Verschillende zones
In kleuren alle verschillende zones

Vanuit het Orderbos ging de route richting Hoog-Soeren. De eerste stop maakten we daarvoor al bij de ‘piramide’ in park Berg en Bos.

Halte Assel

Na en uurtje was het tijd voor koffie of iets anders. Met wat lekkers erbij, voor iedereen die daar zijn in had. Halte Assel deed zijn naam eer aan, want in een half uurtje tijd kwamen daar zowel een goederentrein als een gewone trein voorbij. Hoewel… op de trein stappen kan daar al lang niet meer. Dus stapten wij weer op de fiets.

Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand was een volgende stop-plek. Tijd weer voor een ‘educatiefje’ van Bert. De uitkijktoren was ook voor sommigen nog niet bekend, terwijl de Zandloper er al sinds 2017 staat. Een prachtig uitzicht vanaf de bovenverdieping van de toren! En dat zo dicht bij huis. Maar ook deze natuur wordt minder toegankelijk voor de recreant, om dieren en planten meer kansen te geven.

Rustgebied

Bordjes als ‘rustgebied voor wild’ en ‘geen toegang’ staan er nu ook al. Voor fietsers zullen er nauwelijks paden verdwijnen; wellicht een enkel knooppunt en een pad erbij. Voor mountainbikers en ruiters zijn er wel veranderingen te verwachten. Dat moet leiden tot meer vaste routes en minder mogelijkheden om zelf een traject uit te stippelen.

Salamandergat

Het Salamandergat – in de buurt van Het Leesten – is een vennetje met een verhaal. Honderden jaren geleden zou hier een klomp goud in het water gegooid zijn. Nooit meer teruggevonden, naar het schijnt. Nu is het een plek om even op een bankje te gaan zitten. Maar dat gaat veranderen, want het pad wordt verlegd om flora en fauna hier meer rust te geven.

Klapperstenen

Weer terug, fietsend door het mulle zand, komen we nog bij ijzerkuilen met ‘klapperstenen’. Heel zeldzaam in Nederland. Klapperstenen bestaan uit een kern van leem met een korst van ijzerafzettingen. Wanneer het leem uitdroogt en krimpt, kan het los komen te liggen in de korst. Hierdoor ontstaat een steen die bij schudden een klapperend geluid maakt. Om de klapperstenen te winnen werden er grote kuilen gegraven. Een aantal van deze ijzerkuilen is hier te zien.

Zelfs het laatste deel gaan we via halfverharde en smalle paden terug naar het Orderbos. We kunnen terugzien op een dag met prachtig weer, gezellige gesprekken en voor de meeste deelnemers weer plekken die nog niet eerder bezocht waren. En dat in onze eigen ‘achtertuin’.

(foto’s: Marja Hietbrink en Anja Straathof)

Kaart en GPS

Wie de tocht (nogmaals) wil rijden, kan dat doen met deze

Kerngroep-lid Bert Licht heeft de data van de GPS vastgelegd. Ook leuk om te zien:

2022-05-07 GPS-data fietstocht

Categorieën