Fietsersbond denkt mee over plannen binnenstad

dav

De gemeente Apeldoorn is druk bezig met de ontwikkeling van de binnenstad. Die wordt omgevormd tot een ‘stadspark’: een duurzaam en economisch aantrekkelijk centrum. In de Mobiliteitsvisie staat centraal dat mensen zich in de binnenstad vooral te voet en met de fiets verplaatsen en dat de stad ook met openbaar vervoer goed bereikbaar is. Auto’s krijgen in de toekomst wat minder ruimte. Elektrische bussen zijn er al, maar binnen vijf jaar worden ook vrachtverkeer en bestelbusjes zoveel mogelijk uitstootvrij.

Plannen voor fietsers en fietsen
De eerste wijzigingen voor fietsverkeer zijn al zichtbaar in de binnenstad, al is dat vooral het gevolg van corona. Geen geparkeerde fietsen meer in het winkelgebied, de Hoofdstraat en wat zijstraten zijn voetgangersgebied geworden. In de Kapelstraat mag niet meer worden gefietst en er wordt nagedacht aan nieuwe (of verbeterde) fietsroutes rond het centrum.

Fietsersbond heeft gereageerd op plannen
Ieder die wilde reageren op de plannen kon dat doen tot begin maart. Uiteraard heeft Fietsersbond Apeldoorn een formele ‘zienswijze’ ingediend, waarbij we ons beperkten tot fietsvoorzieningen en -routes. Wat ons betreft is het weghalen van de Kapelstraat uit het fietsroutenetwerk echt niet oké. Daarmee verdwijnt een belangrijke schakel tussen (grofweg) CODA en de Paslaan. Er is ook geen goed alternatief geboden door de gemeente. Fietsers willen immers vlot van A naar B. Over andere voorstellen zijn we wisselend enthousiast. Meer ruimte voor fietsers en voetgangers (ten koste van ander verkeer) is in de Hofstraat zeer welkom – zie foto hierboven. Andere plannen blijven hangen in mooie woorden als ‘iconische manier’. En dat is te mager!

Inmiddels lopen er bezwaarprocedures van Fietsersbond over zowel de Kapelstraat als Beekstraat/Markstraat/Marktplein. We houden u op de hoogte.
Meer lezen? https://www.apeldoorn.nl/mobiliteitsvisie-binnenstad

Petitie tegen afsluiting Kapelstraat
Wil je de petitie steunen van Hendrik te Paske, tegen de afsluiting van de Kapelstraat? Hier is de link naar de petitie.

Categorieën