Ontspannende route met natuur en cultuur

‘Ontdek fietsend duurzaam Apeldoorn’

Fietstocht van deA en IVN-Apeldoorn

Route fietstocht IVN

De fietsroute uit nieuwsbrief van april 2021 smaakt naar meer! Daarom hebben we opnieuw een mooie en leerzame route. Deze keer wat korter (23 km, routeverkorting is mogelijk), met veel aandacht voor cultuurhistorie en natuur van Oost-Apeldoorn en Weteringsebroek. De route is op verschillende historische kaarten geprojecteerd. Daardoor zie je dat er veel veranderd is, maar soms herken je het verleden in het heden. Op de route liggen ook voorbeelden voor een duurzame toekomst.

De tocht is samengesteld door duurzame energiecoöperatie Apeldoorn (kortweg deA) en IVN-Apeldoorn.

Gebruik de IVN route app
Download de IVN route app (gratis) op een smartphone. Zoek dan naar een fietsroute van 20 tot 30 km, in de omgeving van Apeldoorn. Download de route ‘Ontdek fietsend…’ op de telefoon. Dan heb je zowel de route als uitgebreide achtergrondinformatie bij de hand.

Bert Middeldorp (kerngroeplid van Fietsersbond Apeldoorn) kon het niet laten er even een GPX-route van de maken. Die routebeschrijving begint bij ’t Sluisje: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2990676.

‘Broekland’ en schapen
De route start bij Foenix op het Zwitsal-terrein. Vanuit het Mheenpark fiets je door een groene bomenzone naar het ruimtelijke en open park Zuidbroek met mossenvelden. In de 19e eeuw was dit laaggelegen gebied als ‘broekland’ in gebruik, terwijl op het Anklaarsche Veld nog schapen op de heide graasden. Daar komt in 1847 een eind aan. Geërfden van de Orden Mark verkopen 150 ha van het Anklaarsche Veld aan Moorrees en hij neemt de ontginning ter hand.  Hij richt landgoed Hohenheim op en past nieuwe ‘omstreden’ landbouwmethodes toe. Vee en schapen staan niet meer ten dienste van de landbouw, maar mest en groenbemesters maken de schrale bodem vruchtbaar. De Apeldoornsche Courant staat in 1897 stil bij vijftig jaar succesvolle ontginning.

Productiehout
De katholieke Broeders Penitenten kopen in 1925 het resterende landgoed, en beginnen er de St. Joseph Stichting. Daar komt een eind aan en in 2021 worden er asielzoekers gehuisvest.
De fietstocht steekt in Woudhuis de A50 over en gaat door landelijk Weteringsbroek. Bomen voor productiehout groeien er op rabatten. Via de vlotte en veilige fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer (F344) kom je bij de Grote Wetering. Deze wetering is in de 14e eeuw gegraven en maakt de natte gronden geschikt voor landbouw-doeleinden. De bewoners van de IJsselhoeve de ‘Grote Lochem’, zullen er sinds 1525 ongetwijfeld bij geholpen hebben. Sinds enkele jaren is er nieuw aangelegde natuur, zoals het Hul en Drostendal. Langs de Grote Wetering ervaar je ruimte in het landschap en zijn er fraaie plekken om te picknicken en kieviten te spotten.

Hedendaags energie besparen
Zodra de route nogmaals de A50 kruist, sta je oog-in-oog met oplossingen voor de hedendaagse energie-transitie. Er valt energie te besparen door je huis goed te isoleren. En er is grootschalige opwekking van stroom met zonnecentrales (en elders windturbines). Zie de goed geïsoleerde woningen, elektrische auto’s en energiebosjes. Maar ook het experiment voor de kleine voetafdruk van de bewoners van de Tiny Houses in ‘Klein Zuidbroek’.

Elektriciteit voor Zuidbroek
Tenslotte fiets je door Zuidbroek, langs het kanaal. Daar zie je de gebouwen waar het Waterschap Vallei en Veluwe elektriciteit en warmte opwekt voor de verwarming van woningen in Zuidbroek. Je eindigt bij Foenix Kringloop & Reintegratie, om gebruikte spullen te bekijken of de vraag te stellen: “Hoe groot is mijn voetafdruk?” Daarbij gaat het niet alleen over de energie die je thuis nodig hebt, maar ook over energie voor vervoer, spullen en voeding.

Categorieën