In 2020 37% meer aangiften van gestolen e-bikes dan in 2019

lock-1108549_640

Het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes is in 2020 met 37 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

In Apeldoorn (2020):
– 88 keer is aangifte gedaan na diefstal van een elektrische fiets.
Dat komt neer op 5,4 keer per tienduizend inwoners.
– 377 aangiftes van gewone fietsen.
Dat aantal is goed voor 23 per tienduizend inwoners.

Het landelijk gemiddelde ligt op 9 gestolen e-bikes per tienduizend inwoners en 25 ‘normale’ fietsen per tienduizend inwoners. Zie hier de aangiften per gemeente.

In totaal is er in Nederland vorig jaar 18.032 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. Ook het aantal aangiften van bakfietsen is met 24 procent gestegen. Dat blijkt uit een analyse van de aangiftecijfers door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.).

Oorzaken stijging fietsdiefstal

De oorzaak is 1. dat de verkoop van dure modellen als e-bikes, sportfietsen en bakfietsen blijft stijgen; 2: daardoor stijgt de aantrekkingskracht voor een georganiseerd dievengilde, dat professionele en gewelddadige methodes niet schuwt. “Busjes vol e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa.” Ook de aangiften van e-bikediefstallen uit garages, boxen en schuurtjes nemen snel toe, van 280 in het eerste kwartaal van 2020 tot 384 in het vierde kwartaal van 2020.

‘Corona-dip’

Opvallend aan de aangiftecijfers is dat ze in het tweede kwartaal van 2020 een ‘dip’ vertonen. Dat valt te verklaren als het Covid-effect. Maar na de versoepeling van de maatregelen werden de e-bikedieven in het derde kwartaal direct weer actief, wat resulteert in een stijging in aangiften van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Verder is het opmerkelijk dat de stijging in e-bikediefstal erg afwijkt van de algemene trend in diefstallen en inbraken. Die nemen al jaren af, zoals ook de onlangs gepubliceerde cijfers van autodiefstallen laten zien.

Meer bakfietsen gestolen

Het aantal aangiften van bakfietsen is met een kwart gestegen (van 809 in 2019 naar 1.000 in 2020), terwijl het aantal aangiften van gewone fietsendiefstal aanzienlijk is gedaald: van zo’n 54.000 naar 44.000 (-18,5 procent).

Topje van de ijsberg

De aangiftecijfers vormen het topje van de ijsberg. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is zeker zeven keer hoger. Slechts 14% van de slachtoffers doet aangifte. Dat zijn grotendeels aangiften van e-bikediefstal, omdat die vaker zijn verzekerd en de verzekeraar een aangifte eist.

Preventie!

Wat te doen tegen diefstal? S.A.F.E. pleit voor betere preventie.
“E-bikers kunnen zelf al veel doen, bijvoorbeeld twee sloten gebruiken die ART-goedgekeurd zijn, en je fiets daarmee ergens aan vast te zetten. Stal de fiets liefst achter slot en grendel, ook thuis. Zeker als je in een binnenstad woont.”

Uit cijfers blijkt bovendien dat van de fietsen die zijn uitgerust me een track & trace-systeem, 80 procent wordt teruggevonden.

Bron: Nieuwsbrief CROW, 1 maart 2021

Categorieën