Fietspaden tijdens een week vol sneeuw en bittere kou

Een week lang fietsverdriet

(Klik op de kleine foto’s voor vergroting)

Fietsverdriet(22) – kopie

maandag 8 februari 2021

In het weekend is een flinke hoeveelheid sneeuw gevallen. De temperaturen zijn extreem laag. Dat betekent: Code Oranje! “Wie niet de weg op hoeft, blijft thuis vanwege het winterse weer”, is het advies. De gemeente probeert de belangrijkste wegen sneeuwvrij te maken. Dat lukt niet: er blijft sneeuw vallen, de temperatuur is te laag om het zout zijn werk te laten doen. Bovendien: vanwege corona werken er sowieso veel mensen thuis, dus wordt het zout ook nauwelijks ingereden. Gevolg is dat fietsers nauwelijks kunnen fietsen. De paden zijn bedekt met een dikke laag sneeuw. Op de Prins Willem-Alexanderlaan (grote foto hierboven) ligt een fietspad rechts van de lantarenpalen. Het is niet te zien…

De Stentor meldt op dinsdagmorgen waar veel inwoners al bang voor zijn: “Sneeuw blijft voorlopig in Apeldoornse straten”.

woensdag 10 februari 2021

De aanhoudende kou maakt het nog steeds heel lastig om te fietsen. De gemeente kan de gebruikelijke strooiroutes nu absoluut niet schoon krijgen. Een deel van de hoofdwegen en -fietspaden is in orde, zoals in De Maten. Op andere plekken is het nog om te huilen. Op diverse plekken (zoals op de kruising Stationsstraat en Molenstraat-Centrum) moet je als fietser wel heeeel lange armen hebben om de drukknop bij de verkeerslichten te kunnen bereiken. En een sneeuw/ijspakket van twee meter breed overbruggen.

In de Stentor legt een gladheidsexpert uit dat stooizout z’n werk niet kan doen bij extreem lage temperaturen: “Effect strooien bij min 12 is minimaal”.

donderdag 11 februari 2021

Voor automobilisten is de stad inmiddels begaanbaar via de hoofdroutes. Fietsers hebben het in grote delen van de stad nog steeds moeilijk. De Prins Willem-Alexanderlaan heeft bijvoorbeeld nog nauwelijks een goed begaanbaar fietspad. Volgens de informatie van de gemeente is dit een fietspad dat al schoon had moeten zijn. Op het Ordenplein en bij de PWA-laan/Brinklaan staan medewerkers van de gemeente met schop en schoffel sneeuw te ruimen. Da’s ook geen pretje.

Fietsers reageren op onze Facebook-berichten of sturen een mail met hun frustraties:

“Wat ons opvalt is dat de fietspaden erg slecht of nauwelijks zijn schoongeveegd en gestrooid op doorgaande en belangrijke fietspaden (scholen, winkelcentra, ringwegen). Zelfs op dag 4 en 5 na de sneeuwval is het nog slecht: gevaarlijk!

We hebben er voor gekozen zelfs op de hoofdwegen (autoweg) te fietsen om bij school e/o op werk te kunnen komen. Wij zijn fietsers en dachten dat Apeldoorn ook wel een stap harder zou zetten voor fietsers, maar naar ons idee krijgt de auto voorrang in Apeldoorn.”

maandag 15 en dinsdag 16 februari 2021

Nog steeds zijn de weergoden de fietser niet goedgezind. In de ochtend is het opnieuw Code Rood en regent het. Binnen blijven is het algemene advies. ’s Middags stijgt de temperatuur en kan de dooi inzetten. Snel gaat het nog niet. Onze enige fietsstraat, de Veenhuizerweg, heeft een fietsstrook van één meter. Zolang je geen auto’s of andere fietsers tegenkomt, is dat krap voldoende.

In de woonwijken met schone hoofdstraten, is er nog steeds fietsverdriet. Buiten die hoofdstraten is het glijden en glibberen geblazen. Gladde ijsranden en dikke proppen sneeuw maken het voor de lopende fietser erg lastig en zelfs gevaarlijk.

Categorieën