Fietspad tussen Apeldoorn en Klarenbeek komt er

Maar het wordt zeker geen fietssnelweg, Stentor

2020-08-06 Fietspad Klarenbeek 1

Goed nieuws voor Klarenbeek: er is groen licht is voor de aanleg van het eerste deel van het fietspad tussen Apeldoorn-De Maten en Klarenbeek. Het nieuwe fietspad komt evenwijdig aan de Polderweg/Elsbosweg te liggen.

Erik Neuteboom, voorzitter van Klarenbeeks Belang, liet in een artikel in De Stentor (link) van 6 augustus 2020 weten blij te zijn dat het fietspad er nu eindelijk komt.

Volle vaart
De redacteur van de Stentor had er flink de sokken in: “Straks kan er in volle vaart gefietst worden tussen de A1 en A50.” Mooi beeld in een kort bericht en het woord ‘fietssnelweg’ paste ook precies in de opmaak. De praktijk is anders. Wie in volle vaart wil (en kan), hoeft helemaal niet te wachten op een fietspad tussen Klarenbeek en Apeldoorn-De Maten. Die kan – nu en straks – gewoon met de auto’s meerijden over de Elsbosweg en Polderweg, met een vaartje van pakweg 60 km per uur.

Veilige fietsroute
Voor gewone fietsers is dat geen pretje. Dat blijkt ook uit de woorden van Neuteboom in het Stentor-artikel. Scholieren, mensen die voor werk of bezoek deze route kiezen, ieder die een toeristisch tochtje wil maken… Juist voor hen is een veilige fietsroute van belang. En die komt er, halverwege 2021. Twee onoverzichtelijke kruispunten op het traject worden veiliger, maar vanwege de sociale veiligheid had Klarenbeeks Belang gehoopt dat het complete traject langs de doorgaande weg zou komen. Dat bleek niet mogelijk.

Gedeelte met fietsstraat
Ruim voor het viaduct over de A50 komen de fietsers weer samen met auto’s op de Elsbosweg. Dat deel wordt uitgevoerd als fietsstraat, staat ook op de gemeentesite te lezen: max. 30 km/u voor auto’s, rood asfalt en extra drempels. Dat moet duidelijk maken dat de fietser op dit weggedeelte centraal staat.

Fase 2
Aan de tweede fase van het traject (dus tussen de A50 en het dorp Klarenbeek) wordt nog gewerkt. Grondaankopen moeten hier bijvoorbeeld nog plaatsvinden.

Meer informatie
Meer lezen over de plannen? Op de site van de gemeente Apeldoorn is een speciale pagina te vinden: https://www.apeldoorn.nl/elsbosweg-informatie?highlight=elsbosweg

Categorieën