Het Laatste Nieuws (Belgie): In tijden van corona

Belgische simulatie: fietsen, joggen of wandelen doe je nu best niet achter elkaar

In elke krant en nieuwssite was het te lezen: anderhalve meter afstand houden is niet voldoende bij flink doorfietsen, joggen en wandelen. Het landelijk bureau van de Fietsersbond deed navraag over het bericht en concludeerde: “Het onderzoek is geen echt onderzoek geweest, maar een theoretische verkenning. Daardoor is het zeker geen vaststaand gegeven dat dit in de praktijk ook echt zo werkt, aldus de deskundologen.”

De Fietsersbond heeft haar adviezen op de website vervolgens wat aangepast: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/dit-moet-je-weten-als-je-nu-gaat-fietsen/:

‘Blijf op ruime afstand van je voorligger fietsen. Anderhalve meter is daar echt een minimum, tien meter (zo’n vijf fietsen) is de veiligste afstand.’

Slipstream tijdens wandelen

Het officiële nieuwsbericht luidt als volgt:

Wandelen, fietsen of joggen zijn welgekomen activiteiten om de gedachten te verzetten in tijden van corona. Maar deze buitensporten doe je best niet in elkaars slipstream, zo blijkt uit een computersimulatie van de KU Leuven en TU Eindhoven. Wie tijdens het bewegen ademt, hoest of niest, creëert namelijk een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter, legt professor Bert Blocken uit aan de redactie van het Belgische HLN. Hij wijst erop dat de resultaten van het onderzoek nog niet gepubliceerd zijn.

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door het vrijkomen van speekseldeeltjes te simuleren van personen in beweging (wandelen en joggen) en vanuit verschillende posities (naast elkaar, schuin achter elkaar en pal achter elkaar). Normaal worden deze modellen gebruikt om het prestatieniveau van sporters te verbeteren, want voor sporters is het juist heel effectief om in het zog van hun voorganger te blijven. Met betrekking tot corona is het net aan te raden om uit die slipstream te blijven, zo blijkt.

De resultaten van de simulaties goten Blocken en zijn collega’s in een reeks animaties en figuren. De wolk van druppels die een bewegend persoon achterlaat, is daarop duidelijk te zien. “Personen die niezen of hoesten verspreiden de deeltjes met een grotere stuwkracht, maar ook wie enkel ademhaalt, verspreidt partikels.” De rode stippen op de afbeeldingen stellen de grootste deeltjes voor. Deze zijn het meest besmettelijk en vallen sneller naar beneden. “Maar wanneer iemand door die druppelwolk loopt, kunnen ze toch op het lichaam van die persoon terechtkomen”, verduidelijkt de wetenschapper.

Slipstream tijdens joggen

Uit de simulaties blijkt dat social distancing minder een rol speelt voor twee mensen die bij rustig weer naast elkaar sporten. De druppels komen dan achter het duo terecht. Wie schuin achter elkaar in beweging is, loopt ook een kleinere kans om speekseldeeltjes van een voorganger op te vangen. Het risico op besmetting is het grootst wanneer personen vlak achter elkaar sporten, en dus in elkaars slipstream.

Op basis van de nog niet gepubliceerde resultaten, adviseert Blocken om tijdens het wandelen in de looprichting “zeker vier à vijf meter” afstand van elkaar te houden, bij lopen en rustig fietsen tien meter en bij hard fietsen “zeker twintig meter”. “Wanneer je iemand wil inhalen, is het ook aangeraden om al vanaf een vrij grote afstand – twintig meter bij fietsen, bijvoorbeeld – te beginnen ‘voorsorteren’ zodat je schuin kan inhalen.” Vergelijk het met autorijden: wie wil inhalen, wacht normaal gezien ook niet tot het allerlaatste moment, klinkt het.

Bron: https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/belgische-simulatie-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~a60aece6/

Categorieën