Het langste lint met elektrische fietsers ooit

Joop Zoetemelk en 270 e-bikers zetten wereldrecord neer

Klaar voor de start!

Op vrijdag 1 september bestond Sparta, het Apeldoornse fietsenmerk, precies 100 jaar. Alle reden voor een bijzonder evenement. Oud-wielerprof Joop Zoetemelk (o.a. winnaar Vuelta, Tour de France, wereldkampioen) was uitgenodigd in Apeldoorn. Hij voerde een lint van 270 elektrische fietsers aan: een record voor het Guiness Book of Records.

Speciale e-bike

Voorafgaand aan de recordpoging ontving Joop een speciaal voor hem ontwikkelde e-bike, die in een oplage van 100 stuks wordt geproduceerd. In elke fiets is een stukje stof van een van Joops ploegentui van ‘zijn’ Tour in 1980 verwerkt.

Daarna werd een nieuw e-bike oplaadpunt onthuld, waarmee elektrische fietsen bij de Apeldoornse jeugdherberg kunnen worden opgeladen.

Filmpje recordpoging

Bekijk het filmpje dat Omroep Gelderland maakte van de recordtocht met Joop Zoetemelk: http://gld.nl/C-XF

Op de foto met Joop

Anja op de foto met Joop

Natuurlijk greep ik de kans aan om even met Joop op de foto te gaan. Ik was al fan in de jaren ’70, maar dat kwam ook doordat mijn vader en hij in hetzelfde dorp opgroeiden. “Je fietst toch wel mee?”, vroeg hij. Maar nee, ik heb geen elektrische fiets. Ik vond het bijna jammer…

Anja Straathof

 

Joop kende mijn vaders naam niet; ze verschillen pakweg 15 jaar in leeftijd. En mijn achternaam? Die komt daar hééél veel voor.

Een week later had ik het erover met mijn vaders jongste broer. Dat is ook een wielrenner, en had menig amateurritje met Joop gereden. Bovendien: wel van dezelfde generatie. Wat jammer dat ik ome Koos’ naam niet had genoemd!

Categorieën