De iShop, fietsen met boodschappen

Tussen september 2009 en maart 2010 heeft een uniek pilot project plaatsgevonden in Apeldoorn en Amsterdam bij twee Albert Heijn winkels. Het ging om de introductie van de iShop, een eenvoudig boodschappenwagentje dat je achter je fiets koppelt en waarmee je boodschappen doet. De iShop gaat mee de winkel in en thuis, dikwijls in de keuken, pak je hem uit.

Kortgezegd waren er drie partijen, t.w. Gazelle, AH en de gemeente met alle drie andere doelstellingen die logisch lijken (nieuwe fietsvoorziening maken, winkelen voor klanten verbeteren en fietsen zoveel mogelijk stimuleren). In Apeldoorn deden 50 mensen mee bij de AH-winkel in de Eglantier; voordeel was dat ook de Gazelle dealer Van Hest Fietsen daar vlak bij AH zit.

Samenvattend kan gesteld worden dat de iShop voldoet aan de verwachtingen en de gemeentelijke doelstellingen. Gezien ook enkele mindere punten is de verwachting dat er binnenkort een nieuwere versie uitkomt, de iShop-2 of misschien wel iShop-3

Gemeente Apeldoorn heeft in 2010 een uitgebreid evaluatierapport uitgebracht, dat u via de link hieronder kunt downloaden.

 

Evaluatierapport over de iShop